Marksten

Brug marksten til dekoration i haven eller til opbygning af højbede eller støttemure. Køb billige marksten i ønsket mængde her, og få levering på adressen.

Hos Vognmand.dk kan du købe marksten til haven. Marksten kaldes også kampesten, store sten og natursten. Stenene er 20-80 cm i diameter, og der går typisk 30-40 sten pr. ton.

Marksten er – som navnet antyder – sten, der er indsamlet på marker. Stenene er dekorative og robuste, hvorfor de både bruges til dekoration i haver og omkring terrasser, men også til opbygning af støttemure og højbede.

Vi leverer materialer fra dag til dag på hele Sjælland, så du altid kan få de marksten – og øvrige materialer – du har behov for med det samme.

Levering af marksten i løsvægt

Marksten – og alle vores øvrige materialer – leveres altid i løsvægt. Det giver en fleksibilitet i leveringen, da du kan bestille den mængde, du har behov for, uanset om det er 1 eller 10 ton. Dertil kommer, at marksten er lettest at håndtere stykvis for private og i begrænset mængde med maskine, hvorfor det er nemmest at få dem leveret i en bunke.

Vi læsser af dér, hvor det giver mest mening for dig at modtage stenene. Vi skal enten kunne komme til med tippelad eller grab, men ellers er vi meget fleksible i forhold til levering.

Marksten pris: Hvad koster marksten?

Marksten er et billigt naturprodukt, der er nemt at skaffe. Det gør prisen meget lav – og hos Vognmand.dk er prisen på sten helt i bund.

Den præcise pris afhænger af mængde og leveringsform; hvor stor en mængde sten, du skal bruge, og om du skal have leveret med tippelad eller grab.

Den nøjagtige pris kan du beregne ved at bruge vores prisberegner.

Hvad er marksten – og hvad bruges de til?

Marksten er – som navnet beskriver – sten fra marken. Landbrugsmaskiner er ikke gearede til større sten, hvorfor stenene fjernes fra markerne hvert år, inden sæsonen starter. Men selvom stenene ikke landbrugsmæssigt er et hit, er de dekorative og robuste, hvilket gør dem velegnede til mange andre formål i haven som f.eks. at bygge støttemure, at opbygge højbede, at omkranse bede, køkkenhaver og terrasser og at afmærke parkering eller indkørsel forbudt.

Forslag til brug af marksten:

  • Marksten til mur
  • Marksten til bed
  • Marksten til højbed
  • Marksten til terrasse
  • Marksten til afmærkning

Sådan bygges en mur af marksten

Mure og støttemure af marksten bruges over hele verden og har været brugt altid. Sten er ofte et lettilgængeligt byggemateriale og lette at stable. Nogle steder bruges en mur af sten til læ, mens det andre steder bruges som støtte og andre steder igen som hegn til kreaturer.

Når du skal bygge en mur i sten, er det mest optimale at bygge af sten i 30-50 cm størrelse, mens det nederste lag sten bør være betydeligt større, da ¼ af stenen skal graves ned. Det anbefales at have en god portion sten i forskellige størrelser og former, så der kan udvælges undervejs i byggeprocessen. Det handler nemlig i høj grad om at placere stenene, så de passer sammen – lidt ligesom et puslespil.

Overskydende sten og sten i “forkerte” størrelser og former kan evt. bruges som ekstra støtte bag muren.

Gode råd til mure af marksten:

  • Byg en mur på 50-120 cm i højden
  • Der bør være minimum 15% smig (hældning) pr. 100 cm
  • Sten må ikke kunne trækkes ud af muren – de skal sidde i spænd
  • En sten i muren skal hvile på mindst to underliggende sten
  • Fugerne mellem stenene skal være placeret forskudt

Når du bygger muren, er det vigtigt, at stenene placeres, så overfladen på muren er jævn. Æstetisk ser det pænere ud med en jævn mur, men det giver også en stærkere og mere holdbar konstruktion.

Der kan sagtens plantes på toppen af en stenmur, men det anbefales at plante buske eller planter. Såfremt der plantes træer, bør de plantes med god afstand, så ikke du på sigt risikerer, at rødderne skubber til stenene i muren.

© Copyright vognmand.dk